12 July 2012

Jom Boikot Petron

ASAL BUKAN UMNO, ASAL BUKAN PETRON

MAKA apabila panjang usia Mahdey Kutty maka terdirilah PETRON, syarikat minyak yang dibeli oleh anak Mahdey Kutty dengan menggunakan duit jual arak di Syarikat San Miguel di Filipina. PETRON ini hasil dari pertukaran nama yang asalnya Esso Malaysia, maka membeli minyak di PETRON bererti berbelanja untuk anak Mahdey Kutty.Begitulah hebatnya Mahdey Kutty mengawal negara ini setelah Najib kehilangan 'telor' sebagai pemimpin yang bukan sahaja takut untuk berdebat dengan DS Anwar, malah untuk mengawal si tua Mahdey Kutty pun beliau tidak terdaya lagi. Bala menimpa Najib kerana di rumah beliau dikawal oleh Bik Mama, di pejabat pula Mahdey Kutty memegang `remote control'nya. Sebab itulah agaknya Mahdey Kutty amat takut jika DS Anwar menjadi PM kerana akan kehilangan segala-galanya.

Paling menarik, Syarikat MAS juga `terpaksa' menandatangani perjanjian dengan PETRON pada 29 Jun yang lalu bagi membekal dan membeli bahanapi Airbus A380 syarikat penerbangan negara selama 6 bulan mulai 01 Jul yang lalu. Ertikata, dalam tempoh tersebut MAS tidak boleh membeli minyak dari syarikat lain kecuali dari PETRON iaitu syarikat anak Mahdey Kutty ini. Satu cara urus niaga yang paling bangsat demi keluarga Mahdey Kutty.

Apakah itu Sun Miguel? Syarikat ini ditubuhkan pada tahun 1860 sebagai syarikat arak terbesar di Filipina. Syarikat ini menyumbang 95 % penjualan arak di Filipina. Anak Mahdey Kutty, Mirzan telah membeli saham syarikat ini dengan harga RM 2.9 Bilion. Beliau adalah salah seorang Ahli Lembaga Pengarah syarikat menjual arak ini. Mungkin bagi Mahdey Kutty, ini lah anak beliau yang paling `Soleh'.

Dan, tahukah anda apa itu PETRON? Minyak dan gas PETRON ini dimiliki 100 % oleh San Miguel, syarikat arak tersebut. Asalnya Esso Malaysia, dibeli oleh San Miguel dengan pemilikan saham 65 %. PETRON ini telah mengambil alih syarikat Esso Malaysia Sdn Bhd, Exxon Mobil Malaysia Sdn Bhd dan Exxon Mobil Borneo Sdn Bhd.

Persoalannya, wajarkah kita membantu stesen minyak PETRON yang kini mempunyai 560 buah stesen runcit di negara ini hanya kerana ia dimiliki oleh syarikat menjual arak (San Miguel)? Apatah lagi ianya dibawah anak Mahdey Kutty yang bapanya siang malam menuduh DS Anwar itu rendah moral? Tinggi sangatkah moral jutawan arak iaitu anaknya itu? Bermoral sangatkah dengan mengenepikan syarikat lain untuk berurusniaga dengan MAS dan menaikkan syarikat anak sendiri?

Kesemua fakta yang saya sebutkan itu adalah merujuk kepada fakta yang didedahkan oleh Malaysian Insider serta akhbar Suara Keadilan yang terbaru hari ini. Marilah kita sama-sama menolak PETRON, tolak Umno/Bn yang tidak lagi mampu untuk mengawal kerakusan Mahdey Kutty dan keluarganya. Kita boikot PETRON kerana kenderaan kita boleh berjalan tanpa minyak yang diisi dari stesen tokey arak ini.

/wfauzdin.blogspot.com


Blog Archive

Bloglist 3 (TERKINI)

Bloglist ProBN

Bloglist 4 (TERKINI)

Bloglist ProBN 2

Bloglist 5 (TERKINI)

  © Bloglist Malaysia by Ourblogtemplates.com> 2008

Kembali Ke Atas