08 January 2017

Nazri Sifatkan Mahathir Gila


Menteri Pelancongan dan Kebudayaan, Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz menyifatkan Tun Dr Mahathir Mohamad sebagai "gila" apabila mendakwa tanah yang dijual kepada orang asing akhirnya akan menjadikan Malaysia negara asing.

"Dia gila. Kita jual tanah kepada kedutaan untuk buat bangunan kedutaan. Syarikat luar untuk membina projek mereka, ini bukan satu kesalahan.

"Sedangkan sebelum ini banyak juga tanah telah dijual ketika zaman Tun Mahathir lagi. Kenapa dia tidak fikir pasal itu masa dia jual tanah," soal Nazri.

Nazri berkata demikian selepas hadir pada acara gemilang persembahan gendang 24 perayaan bagi mencipta rekod Malaysia Book of Records di Sekolah Jenis Kebangsaan Cina (SJKC) Tsun Jin, Kuala Lumpur hari ini.

Mahathir di blognya sebelum ini mendakwa Datuk Seri Najib Razak memberi takrif baru kepada pelaburan langsung asing (FDI).

Katanya, strategi perdana menteri menarik FDI melalui penjualan tanah sama sepertimenjual Singapura kepada Bristish pada zaman negara dijajah.

Beliau memberikan contoh projek Forest City di Johor yang dibangunkan syarikat berpangkalan di China yang didakwanya akan didiami 700,000 orang dari China.

"Apabila kita menjual Singapura kepada British, kita mesti tahu Singapura dengan segala kekayaan dan pembangunannya menjadi negara asing," kata Mahathir menerusi blognya.

Mengulas lanjut, Nazri yang juga anggota Majlis Tertinggi Umno mempersoalkan bagaimana mungkin tanah di negara ini akan terjual kepada negara asing.

"Saya nak tanya Dr Mahathir kalau kita jual tanah sebanyak satu ekar kepada orang luar, lepas tu kita potong-potong tanah itu dan bawa ke China.

"Di Johor, kalau seekar kita potong-potong kemudian kita boleh ke hantar kepada negara China?," Soal Nazri.

Justeru Nazri yang juga anggota Parlimen Padang Rengas mahu semua pihak lagi melayan Mahathir yang semakin hari dilihat 'semakin mengarut'.

"Jadi apa yang dicakap ni? Dia makin lama makin mengarut. Dia nak cipta masalah. Kita nak negara bergerak maju. Kita nak maju.

"Saya minta rakyat Malaysia jangan layan orang tua ini," tambah Nazri.

Blog Archive

Bloglist 3 (TERKINI)

Bloglist ProBN

Bloglist 4 (TERKINI)

Bloglist ProBN 2

Bloglist 5 (TERKINI)

  © Bloglist Malaysia by Ourblogtemplates.com> 2008

Kembali Ke Atas