06 June 2012

PM juga dapat pendidikan percuma, apa masalahnya?

KUALA LUMPUR 6 Jun: Pengarah Strategi KEADILAN, Rafizi Ramli mengulangi pendirian menolak dakwaan Umno BN bahawa pendidikan percuma yang diperkenalkan Pakatan Rakyat akan menghasilkan graduan tidak berkualiti.

Beliau berkata, soal graduan tidak berkualiti bukan disebabkan pendidikan percuma tetapi berpunca daripada sikap pelajar itu sendiri.


“Ramai juga menteri mendapat pengajian percuma…mereka tetap berjaya. Termasuklah Perdana Menteri yang juga mendapat biasiswa dan ditanggung kerajaan semasa melanjutkan pelajaran,” katanya disambut tepukan gemuruh pelajar dari universiti awam dan swasta sekitar Shah Alam pada program Gempur Kampus: Mansuh PTPTN dan Tuntut Pendidikan Percuma semalam.

Dengan mengambil pendekatan dalam kehidupan seharian, Rafizi berkata, sudah menjadi resam kehidupan akan wujud 90 peratus masyarakat yang mematuhi peraturan dan selebihnya tidak dapat mematuhi.

“Sebagai contoh, lampu isyarat di jalan raya…majoriti orang mematuhinya, ada segelintir sahaja yang melanggar, adakah kita patut menghapuskan lampu isyarat ini disebabkan segelintir tidak mematuhinya.

“Begitu juga dengan pendidikan percuma, saya percaya ramai yang menghargainya. Kita tidak patut menghapuskan pendidikan percuma semata-mata ada segelintir menjadi malas,” tegas Rafizi lagi.

Short URL: http://www.keadilandaily.com/


Blog Archive

Bloglist 3 (TERKINI)

Bloglist ProBN

Bloglist 4 (TERKINI)

Bloglist ProBN 2

Bloglist 5 (TERKINI)

  © Bloglist Malaysia by Ourblogtemplates.com> 2008

Kembali Ke Atas