11 June 2012

Kes Scorpene - Usul Tergempar Nurul Izzah Ditolak ParlimenUsul tergempar agar Kerajaan Malaysia dan Kementerian Pertahanan menjawab dakwaan penjualan dokumen rahsia berkaitan kapal selam Scorpene kepada syarikat pertahanan Perancis ditolak oleh Speaker Dewan Rakyat, Tan Sri Datuk Seri Panglima Pandikar Amin Mulia.

Usul tergempar ini dibuat di bawah Perintah Tetap 18(1) dan (2) pada Khamis lalu telah ditolak oleh Speaker Dewan Rakyat hari ini di bawah Peraturan Mesyuarat 23(1)h.


Peguam Perancis Joseph Breham, yang mewakili NGO hak asasi manusia Suaram sebelum ini mendakwa, syarikat berkenaan membayar 36 juta euro (RM142 juta) kepada Terasasi (Hong Kong) Ltd, untuk kerja-kerja “kejuruteraan komersial”.

Breham berkata hakim siasatan Perancis yang menyiasat kes yang difailkan terhadap syarikat pembuat kapal Perancis DCNS, atas dakwaan rasuah, mahu tahu tujuan bayaran itu dan meminta laporan transaksi kewangan daripadanya.

Berikutan penolakan Usul ini, satu ucapan penangguhan akan dihantar kepada Speaker Dewan Rakyat bagi pihak Kementerian Pertahanan menjawab segala persoalan yang melingkari Isu Scorpene ini.

http://www.nurulizzah.com/site/2012/06/11/usul-tergempar-isu-komisen-dan-penjualan-dokumen-rasmi-sulit-ditolak/


Blog Archive

Bloglist 3 (TERKINI)

Bloglist ProBN

Bloglist 4 (TERKINI)

Bloglist ProBN 2

Bloglist 5 (TERKINI)

  © Bloglist Malaysia by Ourblogtemplates.com> 2008

Kembali Ke Atas