08 April 2012

1.7 JUTA PENGUNDI HANTU?

BUKTI...Mutalib menunjukkan buku ‘IC Projek: Agenda Tersembunyi Mahathir?’ di hadapan Pejabat Perdana Menteri di Putrajaya yang mendedahkan siapa terlibat beri kerakyatan kepada warga asing dan Ops Gembeling yang Iakukan kudita politik di Sabah.

KEWUJUDAN 322,936 pengundi hantu tahun 2006 kini telah meluas menjadi 1.7 juta orang di seluruh negara dan Kerajaan Umno-BN sukar menafikannya kerana angka itu berdasarkan penyiasatan beliau selama 15 tahun, dakwa Mutalib MD, penulis buku 'IC Projek-Agenda Tersembunyi Mahathir'.

Mereka terbabit warganegara Filipina, India, Pakistan dan Indonesia yang datang ke Malaysia dengan status IMM 13, kemudian diberikan MyPR merah dan sekarang diberikan MyKad biru dan boleh mengundi. Di Semenanjung ‘Cap jari’ digunakan untuk tujuan ini. Ikuti berita penuh di dalam.


Jumlah pengundi hantu di seluruh negara sekarang berjumlah tidak kurang 1.7 juta orang, dengan didasarkan kepada jumlah awalnya sebanyak 322,936 orang pada tahun 2006 lalu menerusi Projek IC di Sabah.

Anggaran tarsebut dibuat bardasarkan perkiraan setiap mereka yang telah diberikan kad pengenalan menerusi projek itu pada 2006 telah mampunyai anak sekitar 3 atau 4 orang, dengan kesemua anak mereka itu juga sudah berumur 21 tahun ke atas dan layak menjadi pengundi.

Penulis buku politik terkenal, Mutalib M.D berkata, dalam masa yang sama, 322,000 orang warganegara asing telah dikesan menjadi pengundi hantu di Sabah bagi tahun ini sahaja yang juga dilahirkan menerusi Projek IC.

Dedah beliau, mereka yang terbabit itu warganegara Filipina, India, Pakistan dan Indonesia yang datang ke negara ini dan ada memegang status sebagai IMM 13 yang kemudian diberikan MyPR merah dan sekarang telah diberikan MyKad biru menjadikan meraka sebagai warganegara ini yang sah.

Kata Mutalib, kewujudan 322,936 pengundi hantu pada tahun 2006 yang kini telah berkembang menjadi 1.7 juta orang di Seluruh negara tidak boIeh dinafikan oIeh pihak kerajaan kerana ia berdasarkan penyiasatan beliau selama 15 tahun.

“Perkara itu saya nyatakan dalam buku saya yang berjudul IC Projek - Agenda Tersembunyi Mahathir yang diterbitkan pada tahun 2006. JPN sendiri turut akui buku itu sebagai buku yang bermutu dan turut dibahaskan di Parliman," katanya ketika dihubungi Harakah 5 April lalu.

Kata Mutalib lagi, walaupun Projek IC itu dilakukan di Sabah, mereka yang terbabit itu tidak terus menetap di Sabah, malah berkeliaran ke negeri-negeri lain di seluruh negera termasuk Kuala Lumpur lalu menjadikan mereka pangundi hantu di seluruh negara.

Katanya, di Semenanjung Malaysia, pengundi hantu yang dilahirkan bukan melalui Projek IC seperti yang dilakukan di Sabah, tetapi dengan cara lain iaitu menerusi persatuan-persatuan tertentu yang tidak wujud dan dengan menggunakan cap jari.

"Mereka pakai persatuan-persatuan yang tidak wujud. Selepas itu, mereka ambil cap jari. Cap jari mereka itu akan diproses oleh JPN untuk diberikan IC kepada mereka bagi membolehkan mereka menjadi pengundi. Warganegara India pun ramai yang dapat IC dengan cara ini," tegasnya.

Antara persatuan-persatuan tidak wujud yang digunakan oleh mereka itu, tegas beliau lagi, termasuklah Persatuan Suluk, Persatuan Bajau dan Persatuan Bugis.

"Dengan cara itu juga, kita jangan terkejut nanti jika pelajar-pelajar IPTS dari Afrika yang nama dan pengenalan dirinya tidak terdapat dalam sistem JPN, tetapi ada dalam sistem SPR lalu diberikan IC oleh JPN untuk membolehkan mereka juga menjadi pengundi di negara ini,” katanya.

Oleh : AZIZ MUDA (HARAKAH)

- Sabahkini


Blog Archive

Bloglist 3 (TERKINI)

Bloglist ProBN

Bloglist 4 (TERKINI)

Bloglist ProBN 2

Bloglist 5 (TERKINI)

  © Bloglist Malaysia by Ourblogtemplates.com> 2008

Kembali Ke Atas