16 December 2012

Sudah 6 Kali Najib Ke Sabah..

Seperti dijangka, perdana menteri, Najib Altantuya telah pun tiba di Sabah sebentar tadi, menjadikan lawatan kali ini adala lawatan keenam sepanjang tahun ini.

Perkara ini disahkan sendiri timbalan speaker Dewan Rakyat yang juga ahli parlimen Beluran, Ronald Kiandee dalam satu mesej di Twitter.

@rkiandee Akan hadir majlis pecah tanah masjid DUN Sekong dan Mesyuarat Agong LDP di sandakan oleh YAB PM pagi ini. Kali ke6 PM lawat sabah tahun ini


Bagaimanapun, lawatan Najib Altantuya kali ini tidak dihebahkan kepada umum oleh Jabatan Penerangan dan pejabat ketua menteri Sabah termasuk agensi berita nasional, Bernama seperti kebiasaannya, dipercayai bagi mengelakkan dari diketahui seluruh Malaysia.

Strategi tersebut digunakan berikutan presiden Umno itu tidak mahu lawatan keenamnya dipublisitikan secara meluas setelah banyak kubu kuat Umno dan Barisan Nasional (BN) pecah di negeri itu sejak akhir-akhir ini.

Ini mengesahkan ramalan penganalisis politik yang berpendapat, kekerapan seorang perdana menteri turun ke sesebuah negeri adalah petanda bahawa negeri tersebut sudah dianggap tidak selamat untuk BN mengekalkan kuasa menjelang pilihanraya umum yang dijangka diadakan dalam tempoh empat bulan lagi.

Masih ingatkah anda berapa kali Najib Altantuya turun ke Perak bagi menyelamatkan negeri itu dari dirampas semula Pakatan Rakyat?

Tetapi, Najib Altantuya sudah tidak kerap turun ke negeri itu, terakhir kali adalah semalam semasa meraikan veteran perang di Kuala Kangsar, petanda negeri tersebut sudah tidak boleh diharapkan Najib Altantuya bagi menjamin kemenangan BN dalam pilihanraya umum akan datang.

Tambah menyulitkan keadaan, Najib Altantuya sekali lagi dijangka akan turun ke Sabah akhir bulan ini kununnya bagi sambutan perayaan Krismas yang diadakan secara besar-besaran juga di Sandakan pada 28 Disember, yang juga merupakan lawatan ketujuh sepanjang tahun ini.

Lawatan selama sehari ke Sandakan dan Libaran dijangka akan 'meneutralkan' pengaruh Pakatan Rakyat terutama KEADILAN di parlimen Batu Sapi, Pensiangan, Libaran, Kinabatangan dan Tawau setelah parti itu berjaya menarik lebih 7,000 ahli baru sama ada yang keluar dari BN atau menjadi ahli baru.

Penganalisis politik negeri berpendapat, lawatan paling banyak bagi seorang perdana menteri jelas menunjukkan kebimbangannya terhadap pengaruh Pakatan Rakyat yang semakin melebar di negeri ini yang mempunyai 25 kerusi parlimen untuk direbut.

Jika Najib Altantuya gagal dalam misinya meneutralkan seberapa banyak kawasan parlimen di negeri di bawah bayu ini, tidak mustahil BN boleh tumbang dalam pilihanraya umum akan datang kerana menurut ramalan terbaru, BN bakal kehilangan sekurang-kurangnya lapan atau lebih kerusi parlimen ke tangan Pakatan Rakyat.

Ini kali lah TUKAR!

JALAN PULANG


Blog Archive

Bloglist 3 (TERKINI)

Bloglist ProBN

Bloglist 4 (TERKINI)

Bloglist ProBN 2

Bloglist 5 (TERKINI)

  © Bloglist Malaysia by Ourblogtemplates.com> 2008

Kembali Ke Atas