24 November 2012

Lagi Pendedahan Umno Selangor Sapu Tanah Rakyat

Abdul Syukor yang juga ADUN Kuang mendakwa tanah yang dibeli dengan harga murah RM1 sekaki persegi itu sedangkan bernilai lebih RM2p juta adalah untuk kegunaan masyarakat seperti pembinaan dewan serbaguna dan tadika.

24 bidang tanah seluas 33.5 ekar itu bernilai lebih RM20 juta ‘disapu’ parti komponen BN iaitu UMNO, MCA, MIC dan Gerakan ketika kerajaan negeri diterajui Menteri Besar, Dr Mohd Khir Toyo.

Setiausaha MCA Selangor, Wong Koon Mun turut respon dengan pendedah itu mendakwa tidak salah membeli tanah negeri dengan harga murah.


Menurutnya, amalan itu sudah menjadi kebiasaan sejak merdeka menjual dengan harga murah untuk tujuan kemasyarakatan seperti untuk membina kuil dan sekolah.

“Semua tanah MCA di kampung baru adalah milik ibu pejabat parti itu, bukan milik peribadi. Apa yang salah?” katanya Koon Mun yang mempertahankan amalan itu.

Yang menimbulkan persoalan, ADUN Sekinchan itu berkata, ada antara tanah yang ‘disapu’ BN itu diguna untuk tujuan komersial atau dijual bukannya untuk kegunaan masyarakat seperti didakwa Abdul Shukor.

“Tiada dewan atau Tadika yang dibina di atas tanah berkenaan, Ini satu pembohongan.

“Kita dapati tanah berkenaan (dibangunkan) secara usaha sama. Ada yang sudah membina kedai, kondominium dan hartanah lain,

“Ini bermakna ADUN Kuang itu melakukan pembohongan besar,” jelas Suee Lin.

Beliau berkata, UMNO, MCA, MIC tidak sepatutnya diberi hak membeli tanah itu dengan harga murah oleh kerajaan BN yang memerintah Selangor sebelum ini sedangkan ketika itu tanah berkenaan bernilai tinggi.

Suee Lim berkata, beliau membawa isu UMNO-BN ‘sapu tanah’ itu ke pengetahuan SPRM dan polis untuk siasatan lanjut. -Roketkini


Blog Archive

Bloglist 3 (TERKINI)

Bloglist ProBN

Bloglist 4 (TERKINI)

Bloglist ProBN 2

Bloglist 5 (TERKINI)

  © Bloglist Malaysia by Ourblogtemplates.com> 2008

Kembali Ke Atas