28 June 2012

DAP Bantah PRU13 Pada Musim Haji

SHAH ALAM - Setiausaha DAP, Lim Guan Eng melahirkan pendirian partinya membantah dengan sekeras-kerasnya jika Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) diadakan pada musim haji kerana ia tidak adil bagi umat Islam dalam menunaikan tanggungjawab sebagai pengundi.

Guan Eng berkata, beliau berasa tidak senang hati jika PRU diadakan semasa umat Islam mengerjakan rukun Islam kelima itu kerana ia akan melibatkan kira-kira 30,000 orang.

"Jika PRU diadakan semasa musim haji, ini jelas menunjukkan taktik kerajaan kita cuba memecahbelahkan rakyat sendiri," tegas beliau dalam Wacana II: Adakah Dasar DAP Mengancam Islam? di sini, malam tadi.


Sehubungan itu, beliau meminta Kerajaan Pusat jangan cuba menguji rakyat dengan cara ini kerana kerajaan seharusnya faham situasi rakyat bagi mengelakkan mereka berasa dilema.


"Saya menolak PRU diadakan pada musim haji. Ini juga sama jika PRU diadakan semasa rakyat bukan Islam menyambut perayaan masing-masing.

"Tidak adil jika PRU diadakan semasa rakyat menyambut Tahun Baru Cina dan perayaan Deepavali," tambah beliau.

Pemimpin Pakatan Rakyat sebelum ini turut sebulat suara menentang PRU diadakan semasa musim haji tahun ini.

Isnin lalu, Ketua Umum Pakatan Rakyat Datuk Seri Anwar Ibrahim melahirkan pendirian menentang usaha mengadakan PRU13 masa musim haji, yang jatuh selepas sambutan Aidilfitri.

Pendirian yang sama dibangkitkan oleh pemimpin-pemimpin Pas termasuk yang terbaru Presidennya, Datuk Seri Abdul Hadi Awang semalam.


Blog Archive

Bloglist 3 (TERKINI)

Bloglist ProBN

Bloglist 4 (TERKINI)

Bloglist ProBN 2

Bloglist 5 (TERKINI)

  © Bloglist Malaysia by Ourblogtemplates.com> 2008

Kembali Ke Atas