09 March 2012

Hukuman penjara imam Hoslan 'keterlaluan'


Naib Presiden PKR, N Surendran menganggap hukuman setahun penjara yang dijatuhkan oleh Mahkamah Persekutuan bagi kesalahan menghina mahkamah ke atas imam yang membaling selipar itu, sebagai keterlaluan dan tidak sesuai.

Semalam, Mahkamah Persekutuan menjatuhkan hukuman penjara setahun ke atas Hoslan Hussin atas kesalahan menghina mahkamah berikutan tindakan imam itu melemparkan seliparnya ke arah panel hakim.


Dalam mempertahankan Hoslan, Surendran berkata dalam satu kenyataan bahawa Mahkamah Persekutuan tidak mengambilkira persekitaran yang timbul daripada kes itu dan telah gagal untuk mengimbangkan keadilan dengan belas kasihan.

Menurutnya, imam Hoslan tidak diwakili peguam dan sangat emosi ketika dia melakukan perbuatan tersebut.

Dia juga, tegas Surendran, adalah seorang bapa yang bergelut untuk membesarkan tujuh orang anaknya dan kesnya telah tertangguh sejak tahun 1999.

"Tegurankeras atau denda sudah mencukupi dalam kes ini," katanya.

Menurut Surendran yang merupakan seorang peguam, mahkamah perlu memelihara maruahnya dengan kekuatan autoriti moral, bukan dengan memenjarakan orang.

Beliau menggesa badan kehakiman melihat pada diri mereka ketika
keyakinan orang ramai merosot kerana persepsi bahawa hakim-hakim tidak bebas dan telah gagal melindungi hak asasi rakyat Malaysia.

"Kekurangan keyakinan dan rasa hormat ini boleh membawa kepada berulangnya kejadian seperti kes membaling selipar," katanya.


Blog Archive

Bloglist 3 (TERKINI)

Bloglist ProBN

Bloglist 4 (TERKINI)

Bloglist ProBN 2

Bloglist 5 (TERKINI)

  © Bloglist Malaysia by Ourblogtemplates.com> 2008

Kembali Ke Atas