17 October 2012

Putrajaya perlu rasa ‘malu’ rakyat bina lebuhraya atas inisiatif sendiri..

KUALA LUMPUR, 17 Okt — Tindakan Kementerian Kerja Raya memberikan jawapan berbolak-balik berkenaan isu Lebuh Raya Rakyat Kota Bharu ke Kuala Krai, menyebabkan pemimpin PAS tampil menempelak kerajaan yang menurut mereka harus berasa malu kerana rakyat bakal membina lebuh raya itu atas inisiatif mereka sendiri.

Ahli Parlimen Shah Alam Khalid Samad ketika sidang media di lobi Parlimen hari ini menegaskan kerajaan yang bermaruah seharusnya rasa terpukul dengan tindakan kerajaan negeri Kelantan untuk membina lebuh raya tersebut menggunakan derma dan waqaf untuk rakyat dinegeri pimpinan PAS itu."Kerajaan yang bermaruah seharusnya perlu rasa malu, rasa terhina, dan terpukul kerana rakyat dah bosan dengan kerajaan Pusat.

"Rakyat sebaliknya atas inisiatif sendiri mengguna sistem waqaf, untuk memenuhi hak keperluan rakyat Kelantan membina lebuh raya berkenaan...... - TMI

Menteri Kerja Raya Datuk Seri Shaziman Abu Mansor hari ini menjelaskan kementeriannya tidak pernah menerima sebarang permohonan rasmi daripada kerajaan negeri Kelantan berhubung pembinaan Lebuh Raya Rakyat dari Kota Bharu ke Kuala Krai.

Shaziman ketika perbahasan Rang Undang-Undang Perbekalan 2013 bagi kementeriannya bagaimanapun berkata hanya menerima panggilan telefon daripada salah seorang exco negeri pimpinan PAS itu mengenai pelancaran majlis pecah tanah projek berkenaan.

Ahli Parlimen Tumpat, Datuk Kamarudin Jaffar juga turut menegaskan kenyataan Shaziman di Dewan Rakyat itu adalah cubaan untuk menutup janji kerajaan untuk membina lebuh raya tersebut yang telah dibuat pada Rancangan Malaysia Ke-8 (RMKe-8.

"Kami amat tidak berpuas dengan jawapan menteri, beliau cuba menutup janji yang telah dibuat pada 1996 untuk membina Lebuh Raya Rakyat Kota Bharu-Kuala Krai," katanya pada sidang media sama.

"Oleh kerana kerajaan PAS sedar, keperluan lebuh raya itu amat mendesak, Kelantan telah memulakan inisiatif untuk membina lebuh raya tersebut," katanya, dan menambah kenyataan Shaziman itu sangat negatif.

Beliau turut menjelaskan, Kelantan telah mengadakan rundingan aktif dengan syarikat yang telah dikenalpasti untuk pembinaan lebuh raya tersebut.

"Saya difahamkan, Kelantan telah mengadakan rundingan aktif dengan syarikat swasta yang dikenal pasti untuk membina lebuh raya tersebut.

"Setakat ini kami telah berjaya mengutip RM4 juta daripada RM1.8 bilion yang diperlukan untuk pembinaan lebuh raya tersebut," tegasnya menjelaskan status terkini pembinaan lebuh raya dua lorong tanpa tol sepanjang 73 kilometer itu.

Kamarudin turut menambah,"perbelanjaan besar yang diuruskan oleh kerajaan negeri dalam pembinaan lebuh raya tersebut mungkin dapat mencapai matlamat.
Blog Archive

Bloglist 3 (TERKINI)

Bloglist ProBN

Bloglist 4 (TERKINI)

Bloglist ProBN 2

Bloglist 5 (TERKINI)

  © Bloglist Malaysia by Ourblogtemplates.com> 2008

Kembali Ke Atas