24 September 2012

First Lady Ketuai Delegasi Malaysia..

Nampaknya sudah hampir pasti perdana menteri Malaysia bukannya Najib Altantuya tetapi suaminya sendiri yang tak pernah bertanding dalam mana-mana pilihanraya ataupun mengangkat sumpah di hadapan Yang di-Pertuan Agong, tak lain tak bukan Rosmah Mansor!

Negara serantau Asean lain seperti Thailand dan Kemboja diwakili perdana menteri masing-masing tetapi Malaysia memecah tradisi sejak mencapai kemerdekaan apabila menghantar isteri perdana menteri mengetuai rombongan kerajaan yang sudah pastinya segala perbelanjaan dibayar oleh rakyat.

Hatta di zaman Mahathir dan Pak Lah sendiri tidak pernah menghantar isteri masing-masing mengetuai delegasi rasmi kerajaan ke mana-mana majlis rasmi sesebuah negara apatah lagi Brunei merupakan sahabat akrab sejak dahulu lagi.

Singapura pun mengikut tatacara protokol tepat antara sesebuah negara apabila menghantar Menteri Luar, K Shanmugam mewakili republik itu dan bukannya isteri perdana menteri Lee Hsien Loong, Ho Ching.

Tidak perlulah Najib Altantuya memalukan Malaysia sekali lagi dengan tindakan tidak beradab malah menjadi buah mulut sejak sekian lama apabila Rosmah kerap mewakili kerajaan ke majlis rasmi terutamanya di luar negara.

Walaupun Najib Altantuya mempunyai jadual ketat sekalipun, protokol tetap protokol dan isteri perdana menteri tidak perlulah terlebih sibuk mencari publisiti murahan hingga pernah ditegur beberapa lama dulu kerana penampilannya tidak disenangi delegasi sesetengah negara ketika Najib Altantuya melakukan lawatan rasmi ke luar negara.

Tindakan Rosmah ini bukan saja memalukan Malaysia tetapi secara tidak langsung menghina Brunei kerana tidak menghantar wakil rasmi kerajaan yang dipilih oleh rakyat atau Yang di-Pertuan Agong!

Dipetik dari - JALAN PULANGBlog Archive

Bloglist 3 (TERKINI)

Bloglist ProBN

Bloglist 4 (TERKINI)

Bloglist ProBN 2

Bloglist 5 (TERKINI)

  © Bloglist Malaysia by Ourblogtemplates.com> 2008

Kembali Ke Atas