18 January 2012

Hasan Ali Dan Umno Terduduk Apabila Bukan Dr. Rani Yang Dilantik Exco..

Syabas Rani, Tahniah Ahmad

Saya mendahului ucapan syabas kepada Adun Meru, Dr Abdul Rani Osman yang memberi laluan kepada Adun Sijangkang Dr Ahmad Yunus Hairi untuk dilantik menjadi Exco Kerajaan Selanggor bagi mengganti Hasan Ali yang telah dilucutkan jawatan selepas bekas Pesuruhjaya Pas Selangor itu dibuang dari Pas minggu lalu.

Ahmad Yunus mengangkat sumpah memegang jawatan Exco yang bertanggungjawab ke atas porfolio Kebudayaan Melayu, Belia dan Sukan dihadapan Sultan Selangor, di Singgahsana, Istana Bukit Kayangan Shah Alam lewat pagi ini.


Perlantikan Dr Ahmad Yunus menjawab spekulasi sebelum ini kononnya Dr Rani Osman akan dilantik menggantikan Hasan. Walaupun Dr Rani sudah mengatakan awal-awal dia tidak bersedia untuk memegang jawatan itu kerana ia satu tugasan yang berat tetapi beliau dianggap paling layak memandangkan kedudukannya dalam parti.

Perlantikan Dr Ahmad itu juga adalah satu strategi Pas yang tidak menjadikan perlantikan Dr Rani sebagai isu politik kerana pihak musuh sudah bersedia membuat ulasan bahawa Dr Rani berminat dengan jawatan itu. Perlantikan Dr Ahmad itu juga menyelamatkan Dr Rani dari kritik dan difitnah dengan tanggapan yang bukan-bukan.

Semasa berlangsung majlis angkat sumpah, selain MB Khalid Ibrahim dan pembesar negeri lain Dr Rani juga ikut sama.

Tahniah kepada Dr Ahmad Yunus semoga dengan perlantikan itu beliau dapat memikul tanggungjawab dengan sepenuhnya dan sekaligus menenangkan kolam yang berkocak akibat dilempar cawan oleh Hasan.

Perlantian Dr Ahmad telah memberi paku buah keras kepada pihak terterntu termasuk sebuah akhbar arus perdana yang menjadi penjilat buntut UBN yang sudah membuat write-up awal-awal lagi untuk menyerang Pas sekiranya Dr Rani dilanti menjadi Exco. Nampaknya artikel yang bakal disiarkan di muka 9 pagi esok ditarik balik.

Kebijaksanaan Pas membuat pilihan mengganti Hasan itu menyebabkan media arus perdana yang kesekian lama berdendam dengan Pas mengigit jari dan terkutil-kutil sendiri. [wm.kl.12:14 t/hari 18/01/12]

http://msomelayu.blogspot.com/2012/01/terkini-tengahari.html


Blog Archive

Bloglist 3 (TERKINI)

Bloglist ProBN

Bloglist 4 (TERKINI)

Bloglist ProBN 2

Bloglist 5 (TERKINI)

  © Bloglist Malaysia by Ourblogtemplates.com> 2008

Kembali Ke Atas